3 forskellige typer af maling, du kan benytte til dine vægge

Der er stor forskel, når det kommer til maling. Skal du male dine indendørs vægge, er det vigtigt, at du vælger den rigtige type maling. Eksempelvis er det væsentligt, om du skal male en trævæg eller en anden type væg. Her får du tre forskellige typer af maling, som du kan benytte til dine vægge.

Akrylplastmaling

Når du skal male dine indendørs vægge, vil det ofte være akrylplastmaling, du skal have fat i. I daglig tale bliver denne type maling blot kaldet for plastmaling, og den fås i mange forskellige udgaver til vidt forskellige formål, da den er baseret på vand. Det gør, at den er nem at have med at gøre, da du blot kan rengøre pensler og redskaber med vand.

Plastmaling er betegnelsen for en lang række af malinger, der bliver produceret i mange forskellige udgaver, og det egner sig ikke udelukkende til indendørs brug. Den kan også bruges til facader, udvendigt træværk, vægge, lofter og indvendigt træværk. Er du på udkig efter billig plastmaling, kan du finde priser her.

Til vægge og lofter anvendes oftest akrylplastmaling, der i daglig tale ofte bare kaldes plastmaling. Den fås til en lang række formål, og da den er baseret på vand, er den nem at have med at gøre, da pensler og redskaber blot rengøres med vand. Fælles for de fleste typer af plastmaling er, at bindemidlet er en opløsning af små plastpartikler i vand.

Når vandet i malingen fordamper eller tørrer, klæber plastpartiklerne sammen til en malingsfilm, som stort set ikke kan opløses. Den klæber fast på den overflade, som du har malet, men dog uden at trænge ind i den. Dette lag kan være mere eller mindre åbnet, så det behandlede materiale bliver i stand til at afgive fugt gennem malingen.

Strukturmaling

Strukturmaling er en maling, du kan benytte dig af, hvis du savner spil i dine vægge. Strukturmaling har større eller mindre sandkorn blandet i sig, hvilket giver en overflade, som ligner puds, men du er selv i stand til at vælge grovheden. Modernisér eventuelt væggene med glasvæv med strukturmaling, hvis du vil have et rustikt udtryk.

Når du anvender strukturmaling, opstår der en struktur på overfladen, når du maler det ovenpå en glat overflade. Strukturen opstår grundet det fine sand, som er blandet i malingen. Strukturmaling går af samme årsag også under betegnelsen ‘sandmaling’, hvilket refererer til de sandkorn, som er blandet i.

Plastalkydmaling

Hvis du skal male en trævæg indendørs, så er det vigtigt, at du ikke bruger den samme type maling, som du ville bruge til dine vægge. Her er det i stedet en god idé at vælge en træmaling som eksempelvis plastalkydmaling. Det er en oliebaseret malingtype, som typisk anvender terpentin som opløsningsmiddel.

Alkyd kommer af den engelske forkortelse alcid, som betyder alkohol samt acid, som betyder syre – og det er netop hovedingredienserne i alkydmaling. Det bliver fremstillet af råolie og/eller restprodukter fra papirindustrien. Samtidig har det en lille molekylestørrelse, hvilket det velegnet, når det skal trænge ind i træet.